Skip to main content
06 - 41 89 85 51

Condoleanceboek of niet...


Wat is de functie van een condoleanceregister?
Je kent het vast, bij binnenkomst voor de uitvaart even het register tekenen. Maar wat zet je daar nu eigenlijk in en waarom??


Uiteindelijk niet veel meer dan je contactgegevens. Dit is bedoeld zodat de familie weet wie er zijn geweest en er eventueel na de uitvaart een dankbetuiging kan worden verstuurd. 
Soms is er ook ruimte om nog wat persoonlijke woorden op te schrijven, maar in de praktijk zie ik dat mensen dit lastig vinden. En logisch ook, als je adhoc treffende woorden moet vinden over de overledene is dat in een rij voor het condoleanceregister misschien niet het beste moment. En toch is er vaak wel iets moois te schrijven en te delen. 
Veel mensen doen dit al in een persoonlijk geschreven kaart aan de familie, als ze niet naar de uitvaart komen. 

Met de komt van corona is er ook in de traditie van het condoleanceregister een kleine kentering gekomen. We moesten wat verzinnen op de contactmomenten die er ontstonden met het schrijven door verschillende mensen in een condoleanceboek. 
Zo komt het dat ik steeds vaker aan de familie voorstel om van te voren duidelijk te communiceren in de rouwkaart en de rouwadvertentie dat er juist geen condoleanceregister aanwezig is, maar dat we mensen vragen thuis een kaartje te schrijven met een anec dote of herinnering aan de overledene en die mee te nemen naar de uitvaart.
Mensen kunnen thuis in alle rust een zelf uitgezocht kaartje schrijven en er over nadenken wat ze willen schrijven. 

Ik hoor van de families die dit hebben ervaren vaak dat ze het erg fijn vonden, ze kunnen na de uitvaart nog eens rustig door de kaarten heen gaan en de woorden tot zich nemen die de mensen op de kaart hebben geschreven aan hen. Dit in tegenstelling tot een condoleanceboek met alleen een adres van de persoon die de uitvaart heeft bezocht. 
 
Beide kan en er is geen goed of fout wat mij betreft,  zolang het maar past bij jou wensen.