Skip to main content
06 - 41 89 85 51

Bloemen bij afscheid

Bloemen kunnen een prachtig en treffend verhaal vertellen zonder dat je hier woorden aan toe hoeft te voegen.

Welke bloemen passen bij een afscheid?
Er is op het gebied van bloemen veel keuze in kleur en soort. Had je dierbare misschien een specifieke bloemenwens, zoals een bepaalde lievelingsbloem of kleur? Of de wens voor één enkele bloem per gast of één rouwstuk van de familie? Als er op dit gebied geen uitgesproken wensen zijn, kan de symboliek die een bloem heeft je helpen met het overbrengen van een boodschap.


Bloemstuk met een verhaal
Een persoonlijk rouwboeket vertelt het verhaal van de overledene. Een goede bloemist stelt aan de hand van vragen over het leven, karakter of hobby’s een passend rouwboeket samen. Een kleurrijk bloemstuk voor een vrolijk, passievol geleefd leven. Of een klassiek en ingetogen rouwboeket omdat dat juist past bij de overledene. Een mooie tip is om zelf bloemen te plukken, uit de tuin van de overledene. Dit geeft een extra persoonlijk tintje. Ook bestaan er pluktuinen waar je zelf bloemen voor een boeket kunt plukken. Regel losse bloemen om aan het einde van de uitvaart mee te geven aan de aanwezigen. Een herinnering voor thuis.

Een traditioneel rouwstuk kan prachtig zijn, maar je kunt er ook voor kiezen een heel persoonlijke bloemengroet te brengen aan een dierbare bij een uitvaart, denk hierbij aan het verwerken van bv.:
- een jager zijn jachtgeweer in het bloemstuk
- een fietser wiens helm wordt verwerkt in het bloemstuk
- verwerk groenten en bloemen uit de moestuin van de overleden in het bloemstuk.
- voetbalschoenen of keepershandschoenen verwerken in het bloemstuk, etc. etc.

‘Less is more’
Een enorme bloemenzee om je liefde uit te drukken? Minder kan ook juist heel krachtig zijn, zoals: De lievelingsbloem uit eigen tuin. Een bloesemtak van een favoriete boom. Bedenk het maar.

Geen bloemen
Wees er gewoon eerlijk over als je liever geen bloemen wilt. Je kunt dit in het rouwbericht vermelden. In plaats van bloemen kun je ook een donatie vragen voor een goed doel of een mooi initiatief waarmee je dierbare zich verbonden voelde. 

Wat kun je doen met de bloemen na een uitvaart?
Bij een begrafenis legt men de rouwstukken en bloemen op het graf. Bij een crematie bestaat de mogelijkheid om de bloemen achter te laten bij het crematorium, maar je kunt ze ook meenemen en ze neerleggen op graven van overleden dierbaren. Als herinnering kun je er ook losse bloemen uithalen of er kleine boeketjes van maken en deze verdelen onder de nabestaanden.

Bloemen helpen bij rouwverwerking
Na de uitvaart kan het helpen met de rouwverwerking om aan de slag te gaan met de rouwbloemen. Je kunt de bloemen bijvoorbeeld drogen. De bloemen kunnen zo een permanente plek op een mooie plaats in huis krijgen. Als potpourri in een schaal op tafel of als droogboeket hangend aan de muur. Wil je volgend jaar een mooie herinnering in de tuin? Van sommige bloemen kun je de zaadjes drogen en opnieuw planten.

Bloemenmuur of bloemenband
Met een stevig raamwerk van kippengaas maak je een basis voor een bloemenmuur waar de bloemen in gestoken kunnen worden. Dit kun je zelf doen of je vraagt aan de gasten om losse bloemen mee te nemen die ze zelf in de ‘muur’ kunnen steken. Ook mooi: een bloemenband van gaas of stof om een kist of mand heen. Familie of misschien zelfs alle gasten kunnen bloemen in de band steken. Kijk voor inspiratie op bloemenband.nl.

Zelf geplukt rouwboeket
Had je dierbare een tuin en staat er iets moois in bloei? Zelf bloemen plukken en er een boeket van samenstellen is een fijn ritueel om samen te doen, zeker ook met kinderen. Is er geen tuin? Er zijn pluktuinen waar je tegen een kleine vergoeding mag komen plukken.

Wil je alle gasten betrekken bij het tot stand komen van een kleine bloemenzee rond de kist?
Dan zou je iedereen kunnen vragen om één bloem mee te brengen. Vraag twee naasten om de bloemen in ontvangst nemen en in vazen te schikken rondom de kist. 

Geef aan het eind van uitvaart de gasten zakjes mee met zaadjes van de lievelingsbloemen van je dierbare.


© Sandra Antonides