Skip to main content
06 - 41 89 85 51

Overlijden in het buitenland

Een overlijden in het buitenland, dit is wat je moet weten

Als je op vakantie gaat, bestaat de reis meestal vooral uit hoogtepunten. Maar als je onverwachts wordt geconfronteerd met een overlijden van een naaste in het buitenland, verandert dit drastisch. Hieronder enkele tips als leidraad.


Contact opnemen met de verzekering: Wanneer iemand in het buitenland overlijdt, moet de dood eerst officieel worden vastgesteld door een arts ter plaatse. Bij een ongeluk of een misdrijf is het daarnaast belangrijk om de politie te waarschuwen”. Als de overledene een reisverzekering heeft, kun je deze daarna bellen. Zij controleren of repatriëring van uw dierbare wordt vergoed en leggen contact met een lokale uitvaartondernemer.” Reisde de overledene met een reisorganisatie? Dan vergoeden zij mogelijk de overbrenging. Check dit ook.

Wanneer de overledene niet verzekerd is: Mocht de overledene geen reisverzekering hebben, zoek dan een lokale uitvaartondernemer. Houd er rekening mee dat de gemaakte kosten in dit geval bij jou in rekening worden gebracht. Je kunt ook terecht bij Nederlandse organisaties als Eurocross die de repatriëring voor je regelen. Zij regelen de papieren, vervoer en onderhouden nauw contact met de nabestaanden.

Verschillende eisen per land: Ook de lokale uitvaartondernemer kan alle papieren regelen om uw dierbare naar Nederland over te brengen. Ieder land heeft zijn eigen regelgeving en wettelijke eisen over repatriëring. Zorg dat er een (kopie van het) paspoort met de overledene meereist. Neem sieraden en andere waardevolle zaken zelf mee.

Er zijn twee formaliteiten waar ieder land om vraagt. Je hebt altijd een akte van overlijden nodig en een laissez-passer, een vervoerbiljet. Deze wordt bij de lokale autoriteit geregeld, het gemeentehuis. Eventueel kan een consulaat of ambassade helpen.

Terugreis: Waar de een alvast terug reist om de uitvaart in eigen land te regelen, stapt de ander liever in het hetzelfde vliegtuig als zijn overleden dierbare. Als de overledene per vliegtuig naar Nederland reist kunnen de nabestaanden plekken op dezelfde vlucht boeken. Bij vervoer met een rouwauto zullen de wensen voor repatriëring met u worden besproken.

Afhankelijk van je wensen staan wij of een derde partij bij het vliegveld klaar om voor de overledene te zorgen. Vervolgens wordt hij of zij naar het door jou opgegeven adres gebracht.”

Plannen van de uitvaart: Factoren als onstuimig weer, een stakende vliegtuigmaatschappij of mankementen aan het vervoermiddel maken het lastig om van tevoren een datum voor de uitvaart vast te leggen. Daarom is het verstandig om dit te doen wanneer de overledene in Nederland is. In een persoonlijk gesprek bespreken we deze om het afscheid vorm te geven.”

© Sandra Antonides